# Sekitar "Sungkai" bersama warga Masjid Al-Hidayah.


 Sungkai , Sungkai... Mungkin ada yang tidak tahu apa maksud sungkai , kerana , majoriti perkataan ini digunakan oleh warga Tawau / Sabah / Sarawak. Sungkai ni bermaksud BERBUKA PUASA. Jadi entri kali ini sebenarnya aku cuma post gambar sekitar aku berbuka puasa bersama warga masjid Al-Hidayah , Jalan Apas , Batu 4 , Kg.Kinabutan Kecil.

  Seawal pukul 5.00 petang lagi aku dan ibu tercinta sudah sampai di masjid ni , niat mahu berbuka puasa lepas tu solat maghrib terus ke terawih berjemaah di masjid ni. Memang rasa ketenangan dan aku katakan , yah memang best!. Bagi kaum wanita pula , mempersiapkan juadah bagi mereka yang datang ke masjid untuk sama-sama sungkai di masjid. Ini merupakan masjid kampung aku , dulu aku tinggal di kampung ni sebelum berpindah. Dari berbuka sampai ke terawih banyak juga jumpa dengan kawan-kawan sekampung dulu , yang dulu kecik-kecik sekarang semua dah bujang hensem-hensem. hehehe. Dekat bawah ni aku kongsikan beberapa gambar yang sempat aku snap. :) Sekadar berkongsi.Menyiapkan juadah untuk berbuka.

Sesi ibu-ibu mengatur apa mau di makan.

Budak-budak paling gembira la bila masuk waktu sungkai. hehehe

Eh! Eh! Sabar , belum azan lagi!

Ibu tersayang bersama jiran sekampung dulu.

Jemaah Masjid Al-Hidayah

Senyum la sikit :P! hehe

Berjemaah di Masjid Al-Hidayah


Hmmm : Bulan Ramadhan seperti beginilah suasana-suasana sebegini dapat dirasai , ianya datang setahun sekali , datang dan pergi , khaifiyatnya tidak sama seperti bulan-bulan yang lain. ONLY IN RAMADHAN :)


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...